Güncel Sayı

Cilt: 10 Sayı: 2, 30.12.2024

Yıl: 2024

Makaleler

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi'nin amacı İslam iktisat düşüncesi ve tarihi, İslami finansman ve enstrümanları, katılım bankacılığı ve İslami bankacılık ve finans ile alakalı güncel ve gelecekle ilgili problemleri özgün bir bakış açısıyla değerlendiren bilimsel araştırmaları yayımlamak, bu alan yazınına katkı sağlamaktır.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi, İslam iktisat düşüncesi ve tarihi, İslami finansman ve enstrümanları, katılım bankacılığı ve İslami bankacılık ve finans ile ilgili konularda nicel, nitel veya karma yöntemler kullanılarak yapılan eleştirel, değerlendirme çalışmalarını özgün fikirler ve model önerilerini de içeren orijinal bilimsel araştırmaları kapsar.

  • Dergi Türkçe, İngilizce ve Arapça hazırlanmış özgün akademik makaleleri kabul etmektedir.
  • Dergide İslam Ekonomisi ve Finansı ile alakalı güncel ve gelecekle ilgili problemleri özgün bir bakış açısıyla değerlendiren bilimsel yazılara yer verilir.
  • Dergiye gönderilecek yazılarda özgün nitelik ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması şartı aranır.
  • Dergi, İslam ekonomisi, İslam iktisat düşüncesi ve tarihi, İslami finansman ve enstrümanları, katılım bankacılığı ve İslam ekonomisi ve finansı ile ilgili diğer konularda yazılan orijinal makaleleri yayımlamaktadır.
  • Makalelerin ilgili literatürü uygun şekilde belirtmesi beklenmektedir.
  • Dergiye gelen tüm çalışmalar çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir.
  • Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir.
  • Dergi hakkında daha geniş bilgi http://www.izu.edu.tr/isefam/ana-sayfa veya https://dergipark.org.tr/jief adreslerinde yer almaktadır.
  • İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi; TR Dizin, İSAM (İslam Araştırmaları Merkezi), idealonline, Scientific Indexing Services (SIS), ASOS Index, Journal Factor tarafından taranmakta ve dizinlenmektedir.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD), intihal taraması, ön değerlendirme, kör hakemlik ve editöryal okuma süreçlerini içeren açık erişimli bir akademik dergidir.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)'ne gönderilen makalelerin belirtilen formata uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde, ön kontrol aşamasında kurallara uyulmadığı tespit edilirse makale hakemlere iletilmeden yazara geri gönderilebilir ve düzenlenmesi istenebilir veya doğrudan reddedilebilir. 

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)'ne başvurunuzu göndermeden önce lütfen derginin “Amaç ve Kapsam” sayfasını inceleyiniz. Kapsam dışındaki çalışmalar değerlendirme sürecine alınmamaktadır.

Dil
Derginin yayın dilleri Türkçe, İngilizce ve Arapçadır.

Yayın Türleri:
Araştırma Makalesi: Orijinal araştırma makaleleri, derginin kapsamına uygun konularda akademik değeri olan, özgün ve bilimsel sonuçlar sunan çalışmalardır.
Derleme Makale: Bir bilgi ya da konunun geldiği son durumu anlatan, tartışan, değerlendiren ve gelecekte yapılacak çalışmalara yön vermesi beklenen yazılardır.
Araştırma Notu: Bir konunun makale boyutuna ulaşmayan kapsam ve nitelikte ele alındığı yazılardır. Araştırma notlarının 4000 kelimeyi geçmemesi beklenir. Araştırma notları hakemlik sürecine alınmaz; editör tarafından değerlendirilerek yayım sürecine alınır. Araştırma notlarında Türkçe ve İngilizce özet bulunmaz. Yazıda Türkçe başlığın yanı sıra İngilizce başlık ve her iki dilde 5-8 anahtar kelime verilmelidir.
Kitap Değerlendirmesi: Son 5 yılda yayımlanmış çalışmalara ilişkin değerlendirmelere öncelik verilir. Değerlendirme yazılarının alanın uzmanları tarafından hazırlanması beklenir. Sadece tanıtım ve özet niteliğindeki yazılar kabul edilmez. Kitap değerlendirmelerinde değerlendirilen kitabın başlığından bağımsız olarak özgün bir başlık (Türkçe ve İngilizce) ve 5-8 anahtar kelime (Türkçe ve İngilizce) belirlenmelidir.
Sempozyum/Çalıştay Tanıtımı: Ulusal veya uluslararası akademik toplantıların değerlendirilmesini içeren yazılardır. Tanıtım yazılarında özellikle toplantının akademik katkısı ele alınmalıdır.

Makale Gönderimi

Makalelerin kabulü için TÜBİTAK’ın altyapı sunduğu DERGİPARK sistemi kullanılmaktadır.

1. Makaleler, https://dergipark.org.tr/jief adresindeki Makale Gönder sistemi aracılığıyla gönderilmelidir. Gönderilen yazılar, makale türünü belirten ve makaleyle ilgili detayları içeren bir Kapak Sayfası, yazının metin dosyası ve tüm yazarların imzaladığı Telif Hakkı Anlaşması Formu ile birlikte sunulmalıdır.

2. Dergiye gönderilecek araştırmalarda özgün nitelik ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması şartı aranır.

3. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir.

4. Gönderilen ana metinde yazarlar ile ilgili bilgilere (ad-soyad vd.) yer verilmemelidir.

5. Makalelerde birden çok araştırmacı varsa sistemin ikinci aşamasının “Yazar Ekle” bölümüne eklenmelidir.

6. Makalenin yazarları ile ilgili bilgiler (unvanı, adı-soyadı, görev yaptığı kurum, varsa kurum telefon numarası ve e-posta adresi) ayrı bir dosya ile gönderilmelidir.

7. Telif Hakkı Anlaşması Formunu iletmeyen yazarların çalışmaları yayımlanmaz.

8. Dergiye gelen tüm çalışmalar çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir.

9. Makale sisteme yüklendikten sonra hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda düzeltmeler istenebilir.

10. Makalelerin yazar tarafından sisteme yüklenmesi makalenin yayımlanma başvurusu olarak kabul edilir.

11. Dergide yayımlanan makalelerle ile ilgili her türlü yasal sorumluluk, yazarlara aittir.

12. Yayına kabul edilmeyen yazılar, yazarlarına iade edilmez.

13. Birden fazla yazarın bulunduğu durumlarda, her bir yazarın katkısı belirtilmeli ve belge, sorumlu yazar tarafından imzalanmalıdır.

14. İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)’nde yayımlanan makalelerde, tüm yazarlar ORCID numaraları ile birlikte yer almalıdır. Yazarların başvuru sırasında kapak sayfasına ORCID bilgilerini eklemeleri gerekmektedir. ORCID Numaranız yoksa şu [http://orcid.org/register] linkten edinebilirsiniz.

15. Editörler Kurulu üyeleri, yazı başvurularında derginin tüm yazarlar için geçerli olan yayın süreçlerine tabidir.

16. Aynı sayıda, aynı yazara ait birden fazla araştırma makalesi yayınlanamaz.

Dergi yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış yazılar internet sayfası https://dergipark.org.tr/jief üzerinden kabul edilmekte ve ön kabul, alan editörü incelemesi, hakem atama, revizyon, ret, kabul işlemleri yine online olarak yürütülmektedir. 

Başlık/Kapak Sayfası:

Başlık/Kapak sayfası ayrı bir sayfa olarak yüklenmeli ve Başlık/Kapak Sayfasında aşağıdaki bilgiler bulunmalıdır:

-Makalenin başlığı
-Makalenin kategorisi, türü
-Yazar(ların) isim ve soyadları
-Yazar(ların) kurum bilgileri (kurum, şehir, ülke)
-Yazar(ların) e-posta adresleri
-Yazar(ların) ORCID numaraları
-Finansal destek, çıkar çatışması ve teşekkürlerle ilgili bilgiler.

Genel Biçimsel Özellikler

Çalışmaların başlıca şu unsurları içermesi gerekmektedir: Türkçe başlık, öz ve anahtar kelimeler; İngilizce başlık, öz ve anahtar kelimeler; genişletilmiş özet, ana metin bölümleri, kaynaklar, tablolar ve şekiller.

Özet: Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve 150-250 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 5 en çok 8 sözcükten oluşan anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir ve en az 1 JEL kodu içermelidir. Özet metni paragraf girintisi yapılmadan 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemelidir. 

Genişletilmiş Özet: Çalışmaların uluslararası görünürlüğünü artırmak için yapılan bu uygulamada, Türkçe ve Arapça çalışmalar için 1000-1500 kelimelik İngilizce genişletilmiş özet (EXTENDED ABSTRACT) sunulması gerekmektedir. Genişletilmiş özet; makalenin temel bölümlerindeki (Giriş/Literatür, Yöntem, Bulgular, Tartışma/Sonuç vb.) ana tartışmaları yansıtır.

Başlık: İçerikle uyumlu olmalı, Times New Roman, 12 punto, büyük ve koyu harflerle ortalanmış şekilde yazılmalıdır.

Ana Metin

Nicel ve nitel çalışmaların Giriş, Yöntem, Bulgular ve Tartışma bölümlerini içermesi gerekmektedir. Yöntem bölümünde mutlaka Örneklem/Çalışma Grubu, Veri Toplama Araçları ve İşlem alt bölümleri yer almalıdır. Model alt bölümü ise sadece özgün bir model kullanılmışsa eklenmelidir.

Çalışmanızın ana metni;

Microsoft Office Word programında,

Times New Roman yazı stili ile

12 punto,

1.5 satır aralığıyla (16x24cm format) yazılmalıdır.

Sayfa kenarlarında 2.5 cm boşluk bırakılmalı ve sayfa numarası verilmemelidir.

Makale metninde paragraf girintisi yapılmamalı, paragraf aralarında 1 satır (12 nk) boşluk bırakılmalıdır. Makalede alt başlıklar kullanılabilir, fakat numaralandırılmamalıdır.

Çalışmanız, kaynakça hariç 5000-9000 kelime arasında olmalıdır.

Tablolar ve Şekiller: Tablo ve şekillerin numara ve başlığı bulunmalıdır. Tablo/şekil numara ve başlıkları üste, ortalı 11 punto olarak yazılmalıdır. Tablo ve şekil başlıkları italik, 11 punto ve her kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalıdır.

Kaynaklar/Kaynakça:

Kaynakça yeni bir sayfa ile başlamalı ve şu özellikleri taşımalıdır:

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD), atıf ve kaynak gösterme için “American Psychological Association" 6th edition (APA 6th ed) atıf sistemini benimser. Bilgi için: https://apastyle.apa.org/6th-edition-resources

Kaynakça, 11 punto 1 satır aralığı ile metnin sonunda yer almalıdır. Metin içinde kullanılan tüm kaynaklar Kaynakça’ da belirtilmelidir. Çalışmada atıf yapılmayan eserlere Kaynakçada yer verilmez. Latin harfleri dışındaki dillerde yazılmış makalelerde, mutlaka Latin harfleri ile yazılmış kaynakçaya (referanslar) da yer verilmelidir.

Kaynaklar alfabetik sıraya göre düzenlenmelidir. Birden fazla eseri olan yazarların eserleri ise kronolojik sıraya göre listelenmelidir.

Alıntı ve Göndermeler: Dergimiz APA 6. sürüm atıf formatını kullanmaktadır. Dergiye gönderilen yazılar, referans sistemi, dipnot gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) stilinde hazırlanmalıdır. Microsoft Office Word programında otomatik olarak Başvurular sekmesinden APA Altıncı Sürüm’ü seçebilirsiniz. Alıntı Ekle sekmesinden dilediğiniz kaynakları ekleyebilir, çalışma içinde atıf olarak ve çalışma sonunda Kaynakça sekmesinden Kaynakça olarak çalışmanıza ekleyecektir.

İletişim ve Şikayet:

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD) hakkındaki tüm sorularınız ve başvurularınız için jief@izu.edu.tr e-posta adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD) yılda iki defa (Haziran ve Aralık aylarında) bir cilt ve iki sayı olarak yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir.

Etik İlkeler

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD), tüm yazı türlerinde Araştırma ve Yayın Etiğine titizlikle uyar. İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD); "Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi" , "Committee on Publication Ethics (COPE)", "Directory of Open Access Journals (DOAJ)", "Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA)" ve "World Association of Medical Editors (WAME)" tarafından belirlenen etik yayıncılık ilkelerini benimsemektedir. Bu ilkeler, Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilmiştir. Ayrıntılı bilgi için: Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing.

Gönderilen makaleler, derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Değerlendirmeye alınacak yazılar, daha önce yayımlanmamış veya başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar olmalıdır. Makale yayımlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden hiçbir isim silinemez, yeni bir isim eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.
İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık veya inkâr edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Bu, yayından sonra tespit edilen olası kural dışı ve uygunsuzluklar içeren makaleleri de kapsar.

Yayınlanan bir yazının içeriği, İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)’nin görüşlerini zorunlu olarak yansıtmaz. 

Yayın Etiği ve Yayın Politikası

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.

Yazılar, dergiye ilk müracaat aşamasında intihal taramasına (DergiPark/Turnitin) tabi tutulur. İntihal raporunun, tek başına bağlayıcılığı bulunmamaktadır; benzerlik oranının %20'den az olması beklense de söz konusu rapora yansıyan bulguların geçerliliği Yayın Kurulu’nun nihai değerlendirmesi doğrultusunda karara bağlanır.

Yazarların Etik Sorumlulukları

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’ne yayımlanması için bilimsel makale gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
 Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
 Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
 Yayımlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
 Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
 Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
 Yazar(lar)ın yayımlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. Düzeltme ve geri çekme işlemlerinde COPE tarafından uygun görülen süreç yürütülecektir.
 Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayımlanmış çalışma İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’ne gönderilemez.
 Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi editör ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayımlanan COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors ve COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Genel Görev ve Sorumluluklar
Editörler, İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nde yayımlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
 Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarfetme,
 Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
 Dergide yayımlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
 Düşünce özgürlüğünü destekleme,
 Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
 Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
 Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların Körleme Hakemlik ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD), çift kör hakemlik sürecini uygular. Bu süreçte, makale yazarlarının kimlikleri seçilen hakemlerden gizlenir. Hakem değerlendirmesi kurum dışı uzmanlar tarafından yürütülmektedir. Hakemlerin yazarları tanımasına neden olabilecek tüm ayrıntılar, makaleler hakemlere gönderilmeden önce kaldırılır. Aynı şekilde, hakemlerin kimlikleri de yorumları yazarlara iletilirken gizli tutulur.
Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi (dergipark) aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
 Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
 Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
 Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
 Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayımlandıktan sonra kullanabilir.
 Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
 Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
 Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

1. Gizlilik: Hakemler, makalelerle ilgili tüm bilgileri gizli tutmalı ve bunları ayrıcalıklı bilgi olarak değerlendirmelidir. Makale içeriği, yazar kimliği, hakem değerlendirmeleri ve editörle yapılan yazışmalar üçüncü kişilere ifşa edilmemelidir.

2. Objektiflik Standartları: İncelemeler, yazara yönelik kişisel eleştiriler olmaksızın objektif bir şekilde yürütülmelidir. Hakemler, değerlendirmelerini yaparken yazarın kimliği, geçmiş çalışmaları veya kişisel görüşleri gibi faktörlerden etkilenmemelidir.

3. Editoryal Karara Katkı: Hakemler görüşlerini destekleyici argümanlarla birlikte açıkça ifade etmelidir. Değerlendirmelerinde, makalenin kabul edilmesi veya reddedilmesi için net bir tavır koymalı ve bu tavrı gerekçelendirecek somut deliller sunmalıdırlar.

4. İvedilik: Hakemler, incelemelerini belirli bir zaman dilimi içinde tamamlamalıdır. Dergi tarafından belirlenen hakemlik süresine uymaları ve gecikme bildiriminde bulunmaları önemlidir.

5. İfşa ve Çıkar Çatışmaları: Hakemler, yazarlardan, şirketlerden veya makalelerle bağlantılı kurumlardan herhangi biriyle rekabet, işbirliği veya diğer ilişkiler veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu makaleleri incelememelidir. Potansiyel bir çıkar çatışması olduğunda, hakemler dergi editörüne durumu bildirmeli ve incelemeden çekilmelidir.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi, makale kabulüne ilişkin net bir garanti vermemektedir. Dergi, hakem değerlendirme sürecini olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde tamamlamaya çalışır ve gecikme olması durumunda yazarlara bilgi verir ve makalelerini geri çekme seçeneği sunar.

Üyelik: Her yazarın kurumsal aidiyeti, çalışmalarının çoğunun yapıldığı kurumdur. Yazar kurum değiştirirse, mevcut adresi ek olarak belirtilebilir. Adresler, makale yayınlandıktan sonra güncellenemez veya değiştirilemez. Yazar isimleri, kabul edilen başvuruda göründükleri gibi yayınlanır.

Yazar Kimliği: Yazarların, değerlendirmeye gönderilen makalelerde ORCID kimliklerini kullanmaları gerekmektedir. ORCID kimliği, yazarların çalışmalarını takip etmelerini ve birbirleriyle bağlantı kurmalarını kolaylaştırır.

Yayıncının Etik Sorumlukları
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nin yayıncısı olan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi (İSEFAM) tarafından yayımlanmaktadır ve kar amacı gütmeyen kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Bu bağlamda İSEFAM Yönetim Kurulu, İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi ile ilgili aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
 İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden editör sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişi editördür.
 Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
 İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nde yayımlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayımlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
 Editöre ilişkin her türlü bilimsel suiistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

Makale Değerlendirme Süreçleri

Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci İEFD’ye gönderilen tüm çalışmalar aşağıda belirtilen aşamalara göre çift-körleme yoluyla editöryal okuma süreci ile değerlendirilmektedir. Çift-körleme yönteminde çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenmektedir. Bu sebeple yazarlardan sisteme makalelerini yüklerken isimlerini silmeleri talep edilir.

Tüm yazılar editöryal okuma sürecine tabi tutulur. Editöryal okuma süreci, -yazının genişliği ve transliterasyon gereksinimine göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte- her bir yazı için en az 15 gündür.

1. İlk Değerlendirme Süreci

İEFD’ye gönderilen çalışmalar ilk olarak editör tarafından değerlendirilir. Bu aşamada, derginin amaç ve kapsamına uymayan, Türkçe, İngilizce ve Arapça dil ve anlatım kuralları açısından zayıf, bilimsel açıdan kritik hatalar içeren, özgün değeri olmayan ve yayın politikalarını karşılamayan çalışmalar reddedilir. Reddedilen çalışmaların yazarları, gönderim tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde bilgilendirilir. Uygun bulunan çalışmalar ise ön değerlendirme için çalışmanın ilgili olduğu alana yönelik bir alan editörüne gönderilir.

2. Ön Değerlendirme Süreci

Ön değerlendirme sürecinde alan editörleri çalışmaların, giriş ve literatür, yöntem, bulgular, sonuç, değerlendirme ve tartışma bölümlerini dergi yayın politikaları ve kapsamı ile özgünlük açısından ayrıntılı bir şekilde inceler. Bu inceleme sonucunda uygun bulunmayan çalışmalar en geç bir ay içerisinde alan editörü değerlendirme raporu ile birlikte iade edilir. Uygun bulunan çalışmalar ise hakem atama sürecine alınır.

Editör kurulu, gelen makaleleri yukarıdaki kriterlere göre ön değerlendirmeye alır.

Ön değerlendirme sonucunda iade veya reddine karar verilen makaleler için ayrıntılı bir rapor sunulmaz.

Makale, ön değerlendirmeyi başarıyla geçerse hakemlik sürecine alınır.

Gerekli görüldüğü takdirde, ön değerlendirme sürecinde Danışma Kurulu üyelerinden de görüş alınabilir.

Ön değerlendirme sonucunda, Yayın Kurulu makalenin hakemlenmeye uygun olup olmadığına karar verir.

Söz konusu kriterler bakımından asgari şartları taşımayan bir makale, hakemlenmeksizin Yayın Kurulu tarafından reddedilir.

3. Hakem Atama Süreci

Çalışmalara içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre hakem ataması yapılır. Çalışmayı inceleyen alan editörü, İEFD Danışma Kurulu veyahut Hakem havuzundan uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem önerisinde bulunur veya çalışmanın alanına uygun yeni hakem önerebilir. Alan editöründen gelen hakem önerileri editör tarafından değerlendirilir ve çalışmalar hakemlere iletilir. Hakemler değerlendirdikleri çalışmalar hakkındaki hiçbir süreci ve belgeyi paylaşmayacakları hakkında garanti vermek zorundadır.

4. Hakem Değerlendirme Süreci

Hakem değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre 6 haftadır. Hakemlerden veya editörlerden gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından “düzeltme yönergesi” doğrultusunda 1 ay içerisinde tamamlanması zorunludur. Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilir. Hakem Raporları Hakem değerlendirmeleri genel olarak çalışmaların özgünlük, kullanılan yöntem, etik kurallara uygunluk, bulguların ve sonuçların tutarlı bir şekilde sunumu ve literatür açısından incelenmesine dayanmaktadır. Bu inceleme aşağıdaki unsurlara göre yapılır:

a. Giriş ve literatür: değerlendirme raporu çalışmada ele alınan problemin sunumu ve amaçları, konunun önemi, konuyla ilgili literatür kapsamı, güncelliği ve çalışmanın özgünlüğü, başlık, özet ve makale içeriği uyumu hakkında görüş içerir.

b. Yöntem: Değerlendirme raporu, kullanılan yöntemin uygunluğu, araştırma grubunun seçimi ve özellikleri, geçerlik ve güvenilirlik ile ilgili bilgilerin yanı sıra veri toplama ve analiz süreci hakkında görüş içerir.

c. Bulgular: Değerlendirme raporu, yöntem çerçevesinde elde edilen bulguların sunumu, analiz yöntemlerinin doğruluğu, araştırmanın amaçları ile erişilen bulguların tutarlılığı, ihtiyaç duyulan tablo, şekil ve görsellerin verilmesi, kullanılan testlerin kavramsal açıdan değerlendirilmesine yönelik görüşler içerir.

d. Sonuç ve öneriler: Değerlendirme raporu literatüre katkı, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ve alandaki uygulamalara yönelik öneriler hakkında görüş içerir.

e. Stil ve anlatım: Değerlendirme raporu, çalışma başlığının içeriği kapsaması, Türkçe'nin kurallara uygun kullanımı, gönderme ve referansların APA 6 kurallarına uygun olarak tam metnin diline uygun verilmesi ile ilgili de görüşler içerir.

f. Genel değerlendirme: Değerlendirme raporu çalışmanın bir bütün olarak özgünlüğü, eğitim literatür ve alandaki uygulamalara sağladığı katkı hakkında görüş içerir. Değerlendirme sürecinde hakemlerin çalışmanın tipografik özelliklerine göre düzeltme yapmaları beklenmemektedir.

Şikayet, İtiraz ve Geri Bildirim:

Editörler (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile birlikte), gönderilen bir makale veya yayınlanan bir bildiri ile ilgili etik kaygılar ortaya çıktığında duyarlı önlemler alacaktır. Bildirilen her etik dışı yayıncılık davranışı, yayından yıllar sonra ortaya çıkmış olsa bile soruşturulacaktır. Soruşturma sonucunda etik kaygının yerinde olduğu tespit edilirse, ilgili taraflara bir düzeltme, geri çekme, kaygı ifadesi veya ilgili olabilecek başka bir not bildirilecektir. Bu, dergide yayınlanan resmi bir bildirimi; ilgili kişinin işverenine/kurumuna/kuruluşuna yapılan resmi bir bildirimi ve ilgili meslek kuruluşlarına yapılan hatalı davranışa ilişkin resmi bir bildirimi içerebilir.
Hakem, yazar ve okuyucular İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD) editör ve yayın kuruluna usulüne uygun olarak itiraz veya şikayet bildiriminde bulunabilirler. Dergi yönetimi/editör itirazları ve şikayetleri dikkatli bir şekilde çözmekle sorumludur. 

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen jief@izu.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.

Herhangi bir suistimale karşı dergi yayımcısı, editör, hakem, yayın kurulu ve yazarlar COPE tarafından uygun görülen önlemleri yayımın her aşamasında almakla sorumludur.

Gizlilik Beyanı

Bu dergi sitesine girilen isimler ve e-posta adresleri yalnızca derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacak olup, başka hiçbir amaçla veya başka bir tarafa sunulmayacaktır.

Editoryal ekip, teslim edilen makaleler hakkında yazarlar, hakemler, muhtemel hakemler ve editoryal üyeler dışında hiçbir kişiye bilgi vermez.

Hedef Kitle

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)'nin hedef okuyucu kitlesi; akademisyenler, araştırmacılar, öğrenciler, kütüphane ile kurumlar, ilgili alandaki profesyoneller ve kamudan oluşur.

Dergi Arşivleme

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)’ndeki tüm yazılar, kalıcı olarak erişilebilirliği sağlamak üzere İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD) Dergi Deposu'nun yanında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından yönetilen Ortak Depo'da ve ulusal arşiv sitesi hizmeti veren DergiPark’ta (Lockss) saklanmaktadır.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi ayrıca yazarların çalışmalarının versiyonlarını kendi web sayfalarında, kurumsal web sayfalarında ve diğer depolarda kendi kendilerine arşivlemelerine izin verir. Dergi açık erişimli bir dergi olduğu için herhangi bir ambargo süresi bulunmamaktadır. 

Telif Hakkı

Yazarlar, İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)'nde yayınlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler. Çalışmaları, Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile lisanslanmıştır (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr). CC BY-NC 4.0 lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunarak yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dahil adapte edilmesine izin verir.

Açık Erişim Politikası ve Lisanslama
İEFD’de yayınlanan tüm açık erişimli makaleler Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) olarak lisanslıdır.

Bilgi için ziyaret ediniz:

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr

Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır.

Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır. İEFD bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.

Dergi açık erişimlidir ve derginin tüm içeriği okura ya da okurun dâhil olduğu kuruma ücretsiz olarak sunulur. Okurlar, ticari amaç haricinde, yayıncı ya da yazardan izin almadan dergi makalelerinin tam metnini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, arayabilir ve link sağlayabilir. Dergi Budapeşte Açık Erişim Girişimini benimsemektedir. Detay için ziyaret ediniz:

https://www.budapestopenaccessinitiative.org/

-Makalelerin etik kurallara uygunluğunun sağlanması yazarların kendi sorumluluğundadır ve yazı göndermekle bunu kabul etmiş sayılırlar.

Dergimize gönderilen ya da dergimizde yayınlanmak üzere kabul alan makalelerden bir ücret talep edilmemektedir.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi; ULAKBİM TR-DİZİN, İSAM (İslam Araştırmaları Merkezi), idealonline, Google Scholar ve SOBIAD  tarafından taranmakta ve dizinlenmektedir. 
Creative Commons Lisansı
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi'nde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Basımevi : Elma Basımevi
Yayıncı: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Halkalı Caddesi No:2 Küçükçekmece / İstanbul